Med- bogastvo čarobnog dara prirode
Zahvaljujući svome iznimnom sastavu, med se od davnina smatra svetom hranom i jednim od najvažnijih prirodnih lijekova za liječenje širokog spektra bolesti.
Za dobivanje ove zlatne guste tekućine zaslužne su pčele, koje procesom pretvorbe slatkog cvjetnog nektara proizvode med raznih boja, okusa, mirisa i sastava. Med je izniman je izvor energije jer predstavlja lako probavljivu visokokaloričnu hranu koja je ujedno i zdrava alternativa bijelom šećeru.
Od vitamina med sadrži B1, B2, B5, B6, C, D, E, K, a od minerala - natrij, kalij, kalcij, fosfor, magnezij, željezo, cink, jod, bakar, krom i selen. Različite vrste meda ciljano djeluju na pojedine tegobe:
• kaduljin i lipov med olakšavaju tegobe dišnih organa i prehladu
• med od lavande koristi se protiv nadutosti i grčeva, regulira rad srca, pomaže kod čira na želucu, pospješuje mokrenje, a djeluje i protiv napetosti i migrena
• Tamni med kestena potiče cirkulaciju, regulira rad želuca, crijeva, jetre i žuči, liječi anemiju, uklanja umor i jača imunitet
• Bagremov med koristi se kod problema krvožilnog sustava, kod zatvora, a kako djeluje umirujuće, pomaže i kod nesanice, nervoze i napetosti
• Livadni (cvjetni) med preporučuje se kod alergija i za jačanje imuniteta.
Dobro zatvoren, med ima neograničen rok trajanja.
preuzeto: Zelena kuharica

Leave a Comment